Lentetips
Tips voor in de lente
Jonge vogels

Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Eenmaal oud genoeg worden de vogels door de ouder(s) uit het nest gezet om dit te leren. De ouders blijven hierbij de jongen voeden en beschermen. Wij halen jonge vogels daarom liever niet op. Pak ze niet op en laat ze met rust.
Wij komen langs als de jonge vogel:
- Gewond is;
- Nog niet goed in de veren zit;
- Zichtbaar geen ouder(s) meer heeft;
- Op een (verkeers) gevaarlijke plek zit. (denk aan katten)
Kantelramen

Het wordt mooi weer en de kantelramen gaan open. Wij moeten vervolgens regelmatig naar ritten waarbij katten vastzitten in het kantelraam. Meestal is dit met een dodelijke afloop.
Tips:
- Laat kantelramen dicht;
- Plaats een speciaal kantelraamrek;
- Let ook op met normale openstaande ramen en balkons. Helaas rijden wij ook heel vaak voor naar beneden gevallen katten.
Nesten

Het verwijderen en verstoren van nesten is wettelijk verboden en er staan flinke boetes op. Het verwijderen van een nest mag alleen na het uitvliegen van de jonge vogels.
- Zorg dat je balkon altijd leeg en opgeruimd is;
- Plaats kippengaas.
Netten

Gebruik geen netten op je balkon.
- Plaats kippengaas.
Jonge haasjes

Jonge haasjes zijn bij geboorte behaard en hebben de ogen open. Hazen leven niet in holen zoals konijnen. Moeder haas verspreidt haar jongen vanwege roofdieren vaak over verschillende plekken en komt meerdere keren per dag langs om te voeden. Laat jonge haasjes dus met rust.
- Gewond is;
- Aangeraakt is door een mens;
- Op een (verkeers) gevaarlijke plek zit.
Naar buiten

Het is warmer en zowel wij als onze dieren gaan weer meer naar buiten. Heerlijk, maar het is goed om daarbij rekening te houden met onder andere de volgende tips.
Is jouw dier bijvoorbeeld al gechipt en met de juiste gegevens geregistreerd?
- Wil je geen kittens, overweeg dan om je kat te laten castreren of steriliseren;
- Let bij warmte op blauwalg;
- Controleer hier de registratie van de chip.
Teken

We zijn allemaal wel bekend met teken. Helaas gaan deze bloedzuigende beestjes ook op onze huisdieren zitten en kunnen ze ziektes zoals Lyme overbrengen. Voorkom tekenbeten en verwijder ze zo gauw mogelijk.
Gebruik geen middelen zoals alcohol of jodium. Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek de teek er rustig uit. Was de gebeten plek met water en wat zeep.
- Er bestaan antitekenmiddelen;
- Controleer je dier regelmatig met bv. een kam;
- Een teek verwijderen kan het beste met een tekentang of pincet;
- Symptomen na een tekenbeet kunnen o.a. zijn: sloom, koorts en kreupelheid. Neem in dit geval contact op je dierenarts.
Vergiftiging

Bij de lenteschoonmaak en tuinieren gebruiken we veel giftige middelen zoals onkruidverdelger en muizen-, ratten- en slakkengif. Dit is ook giftig voor onze huisdieren.
De symptomen van vergiftigingen kunnen snel na opname optreden, maar ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Voorkomen is beter dan genezen. Bedenk dus goed of je deze middelen überhaupt gaat gebruiken.
- Braken en diarree;
- Bloedingen;
- Afwijkende ademhaling;
- Gedragsveranderingen.
Wat kun je doen:
Vermoed je dat jouw dier een giftig middel heeft binnengekregen? Bel je dierenarts.
Wij kunnen voor vervoer zorgen.
Is jouw huisdier nog niet gechipt:
wij chippen én registreren
Ja, ik geef
... om de dieren van Amsterdam