Zomertips
Tips voor in de zomer
Oververhitting

Honden
Honden zweten niet zoals de mens en hebben een vacht die isolerend werkt. Bij warmte wordt er gehijgd en warmte verloren via de tong en voetzolen. De normale lichaamstemperatuur is tussen de 38 en 39 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen. Bij een lichaamstemperatuur van 42°C wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen beschadigen en de hond kan overlijden.
Wat te doen bij oververhitting:
Koel de zooltjes, liezen en hals met een natte doek. Maak de doek steeds weer opnieuw vochtig, want een natte doek die op de hond blijft liggen neemt snel de temperatuur van het dier over en voorkomt dus afkoeling. Geef kleine beetjes water te drinken. Gooi nooit ijskoud water over je oververhitte dier, dit kan een hartstilstand veroorzaken.
Mogelijke symptomen:
- Hijgen
- Rode slijmvliezen
- Kwijlen, sloomheid en eventueel braken
Fietsen: boven de 15 graden geen hond naast de fiets.
Wandelen: Maak je wandeling ’s ochtends en s‘ avonds. Vermijd lange middagwandelingen. De temperatuur van het asfalt kan bij 30 graden tot boven de 60 graden stijgen.
- Een temp. van 40 graden of hoger;
- De oren zijn warmer dan normaal;
- Ademen met de bek open.
Verkoeling

- Water;
- Schaduw;
- Gesloten gordijnen;
- Nevelspuit/ douche/ badje;
- Koelingselementen;
- Airco;
- Voeding met vocht.
Hond in auto

Het raam openlaten heeft geen zin. Kortom: geen honden alleen in auto’s en tijdens het rijden: airco aan.
- Vanaf 15 graden buiten is het al gevaarlijk;
- Bij 20 graden wordt het in de auto 40 graden.
Zwerfafval

- Laat geen zwerfafval slingeren;
- Ruim je BBQ op. Honden kunnen in een satéprikker of hete kool happen;
- Laat je visgerei niet achter in de natuur.
Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën die erg giftig kunnen zijn voor honden en de lever en het zenuwstelsel beschadigen. Blauwalg is voornamelijk te vinden in stilstaand water boven de 20 graden.
Het ziet eruit als een groene, roodbruine of bruingroene laag bovenop het water. Een hond kan het water opdrinken of tijdens het zwemmen binnenkrijgen. Ook onder andere vissen, katten en paarden kunnen hier ziek van worden.
- Sloomheid;
- Braken en diarree;
- Trillen;
- Blauwe slijmvliezen en geelzucht.
Wij kunnen voor vervoer zorgen.
Botulisme

Mogelijke symptomen, o.a.:
- Verlammingsverschijnselen;
- Niet meer kunnen vliegen of lopen;
- Maken vaak geen geluid meer.
Wat kun je doen?
Ons bellen. Door het ophalen van zieke vogels vergroten we niet alleen de overlevingskans, maar zorgen we er ook voor dat het water niet (verder) vervuild raakt waardoor verder besmetting geminimaliseerd wordt. Zodra wij een botulisme patiënt aantreffen, spoelen wij die ter plaatse door en herhalen dat elk half uur tot aankomst bij de vogelopvang. Zijn we op tijd, dan is de overlevingskans van de vogel groot.
Grasaar

De grasaar is een harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet die gevaarlijk kan zijn voor honden (en katten). Door weerhaakjes ‘kruipen’ de aren steeds dieper het lijf in. Ze komen er niet vanzelf uit en dit kan voor pijn, ontstekingen of erger zorgen. We komen ze onder andere in de neus, oren of tussen de tenen tegen.
Vermijd zoveel mogelijk velden met grasaren, controleer na een wandeling op grasaren en maai op tijd jouw eigen tuin. Als je er heel snel bij bent kun je de grasaar soms zelf nog verwijderen. In andere gevallen zul je zo snel mogelijk naar een dierenarts moeten gaan.
Mogelijke symptomen o.a.:
- Schudden met hoofd en/ of oren;
- Niezen;
- Mank lopen;
- Zwelling en/ of wond;
- Kokhalzen.
Wat kun je doen:
Vermoed je dat jouw dier een grasaar heeft binnengekregen? Bel je dierenarts.
Wij kunnen voor vervoer zorgen.
Schaap op rug

Het is gevaarlijk als een schaap op haar rug ligt. Door opstapeling van gas verdrukken de longen en kan ze stikken. Je kunt een omgevallen schaap niet zomaar omrollen, hierdoor kan een maagkanteling optreden met een mogelijke dood tot gevolg. Laat het schaap daarom eerst 30 seconden tegen jou aanleunen, zo gaat zuurstof naar de spieren en krijgen organen ruimte. Kantel een schaap nooit via haar zij. Blijf er even bij tot ze stopt met 'dronken' lopen. Ze moet binnen 10 minuten gaan grazen. Een schaap wat direct plast na het keren, heeft er lang gelegen.
Wat kun je doen:
- Je mag ons altijd bellen voor hulp;
- Ga op je knieën zitten en leg de kop van het schaap op je schoot;
- Pak de voorpoten vast en trek het schaap langzaam langs je lichaam omhoog tot ze op haar kont in ‘zithouding’ tegen jou aanzit (haar rug tegen jouw buik);
- Hou haar in deze positie 30 seconden stevig vast;
- Geef dan een zacht zetje naar voren.
Is jouw huisdier nog niet gechipt:
wij chippen én registreren
Ja, ik geef
... om de dieren van Amsterdam